Monsterse damvereniging

3 weken gesloten

Gepubliceerd op: 2020-09-30 12:07:09

Helaas !!!

Gezien de nieuwe maatregelen heeft het bestuur besloten om voor minimaal 3 weken dicht te gaan. Dorpshuis Het Vrondel valt onder een sportkantine en die moeten 3 weken dicht.

Algemene ledenvergadering

Gepubliceerd op: 2020-09-09 13:09:41

Het is zover, we mogen weer samen komen in gebouw Het Vrondel
Het ventilatie systeem is aangepast en goedgekeurd
Met in achtneming van de RIVM regels
Handen wassen, zoveel mogelijk 1,5 meter afstand houden
Hoesten kuchen of niezen in de elleboog
Bij griep verschijnselen thuis blijven
Bij aankomst handen desinfecteren. (er staat een pompje)
Intekenlijst invullen ( naam en telefoon nummer) voor het geval dat iemand corona blijkt te hebben, dan kunnen we de dan aanwezigen informeren.

Tot donderdagavond (10 september 2020) bij de ALV vergadering (20.00 uur)

Sfeerproeven bij Monsterse damvereniging: 'Leuk spel, want je moet goed nadenken'

Gepubliceerd op: 2020-03-15 14:47:53

Jeugdleider Frans Boers brengt Danique Legué de fijne kneepjes van de damsport bij.
Foto: Rolf van Koppen Fotografie

Westland kent een rijk verenigingsleven. In de vrije uurtjes ontmoeten Westlanders elkaar in buurthuizen en clubgebouwen om zich gezamenlijk op hun liefhebberij te storten. Het Hele Westland wil wel eens weten wat zich binnen bij de kleine verengingen afspeelt. Deze keer: Sfeerproeven bij de Monsterse damvereniging.

door Evelyne Lammerding

Donderdagavond is damavond in buurthuis Het Vrondel in Ter Heijde. Vanaf half zeven krijgen de jeugdleden damles van jeugdleider Frans Boers (79 uit Monster). Als de klok half acht slaat, nemen de volwassenen plaats achter de borden.

Op deze donderdag, het is 5 maart, draaien de hersenen op volle toeren aan dertien wedstrijdtafels. Het gaat om zes competitietafels: Hier spelen Monsterse dammers tegen dammers uit Naaldwijk voor de Zuid-Hollandse competitie. De tafels staan in een aaneengesloten rij opgesteld. Aan de zeven andere tafels in de zaal spelen clubleden onderlinge wedstrijden.

Lol
"Het is leuk om mensen te verslaan,'' glundert Danique Legué (13) uit Monster in de hal van het buurthuis. Hij heeft zijn damles er net op zitten. Voordat de wedstrijden voor de volwassenen beginnen, hebben hij en zijn clubvriend Dylan Wigleven (12) hun jas weer aan om weer huiswaarts te keren.

"Ik heb lol met mijn tegenstander,'' zegt Dylan, ook uit Monster. Hij is een jaar lid van de vereniging. "Ik vind dammen een leuk spel, omdat je goed moet nadenken.''

Danique damt drie jaar bij de vereniging. De middelbare scholier kwam op de basisschool in contact met dammen."Frans gaf damles op de Zeester, mijn basisschool. Ik vond het leuk en ben op de vereniging gegaan. Nee, thuis is er niemand die ook damt. Dat is wel een nadeel, ik dam maar een keer in de week, op de donderdagavond.''

Concentratie
Als de jongens de deur uitgaan, is in de zaal een stilte neergedaald. De praatjes aan de bar zijn verruild voor de damwedstrijden. Opperste concentratie. Stenen schuiven in diagonale lijnen over de borden. Klokken worden ingedrukt, zetten genoteerd.

In het leslokaal vertelt Boers dat de Monsterse damclub 98 jaar bestaat. Zelf damt hij zestig jaar in clubverband. Als jongen van een jaar of 10, 11 leerde hij het spel van zijn wijlen oom Arie. "Hij hield van spelletjes. En hij liet me niet winnen,'' lacht Boers. "Zo leer je het en zo word je beter. Bij dammen leer je vooruitkijken.''

Boers geeft al jaren damles aan kinderen uit Monster. In zijn werkende leven heeft hij er veel tijd voor vrijgemaakt. Ook nu geeft hij nog graag les, op de club, op school en thuis. In het leslokaal laat hij de lesboeken en -mappen zien, de borden en het lesbord. "De kinderen maken ook examens,'' zegt hij.

Toptalent
Na een uurtje dammen bestelt Edwin van der Meer twee Cassis aan de bar, een voor hem en een voor zijn tegenstander, Ton van der Ende. Hij keert vlug terug naar het spel. "Zijn zoon van 11 is een toptalent,'' zegt Boers. "Hij is tweede op de Nederlands jeugdkampioenschappen geworden. Daar win ik het niet meer van.'' De uitzonderlijke pupil gaat naar speciale trainingsdagen in Reeuwijk en Huisen.

Voor Bert Molenkamp (75) zit het potje dammen erop. Remise. De oud-voorzitter uit Loosduinen kijkt bij de andere tafels hoe het de andere clubleden vergaat. Molenkamp is zo'n dertig jaar lid van de Monsterse damclub. "Ik ben op mijn 12e begonnen en heb het van mijn vader geleerd. Hier op de club zijn er denk ik zo'n tien leden die dammen om te winnen. Het draait hier om vriendschap, gezelligheid en plezier,'' zegt hij lachend.

En met dat plezier wint Monster van Naaldwijk. Het is de laatste wedstrijd in de Zuid-Hollandse competitie. Op 16 april wordt bekend wie de clubkampioen is.

Bovenstaand artikel is gepubliceerd in Het Hele Westland.

oudere berichtennieuwere berichten